RASINFO SIAMEES, BALINEES EN OOSTERS KORTHAAR

De Siamees is afkomstig uit het voormalige Siam, het huidige Thailand.  Deze katten leefden er in tempels en paleizen en hadden er een beschermde status.  Wie Siamezen het land uit probeerde te smokkelen, riskeerde de doodstraf.
In 1884 werd echter het eerste Siamezenkoppel in Engeland geïntroduceerd.  In 1885 verschenen 3 nakomelingen van dit koppel op de kattententoonstelling in het Chrystal Palace in Londen.
In Amerika werd de eerste Siamees aan het einde van de 19de eeuw geïmporteerd.

Balinezen zijn in feite langharige Siamezen.  Deze zijn ontstaan door een toevallige mutatie waardoor er nu en dan langharige Siameesjes in een nestje voorkwamen.  De Balinees werd in eerste instantie niet als een ras erkend.  Pas in 1970 werd de Balinees erkend door de CFA en in 1983 door de FIFe.   Balinezen behoren tot de halflangharige rassen.
De Balinees komt dus niet uit Bali, wat zijn naam in eerste instantie doet vermoeden, maar wordt zo genoemd doordat deze elegante, halflangharige Siamees doet denken aan de gracieuze Balinese danseressen.

De Oosters Korthaar is als ras nog niet zo lang bekend.  In de jaren vijftig van de vorige eeuw besloten een aantal Engelse fokkers een volledig gekleurde Siamees te fokken.  In Engeland werd voor elke nieuwe kleur een aparte rasnaam bedacht, al bleven de eisen die men stelde aan het type gelijk aan die van de Siamees.  Ook in de VS gingen fokkers zich bezighouden met effen gekleurde Siamezen. In de loop der tijd kwamer er zoveel kleuren bij dat het geen zin meer had om deze allen een aparte rasnaam te geven, daarom gingen alle kleuren op in één nieuw ras: de Oosters Korthaar.

Siamezen, Balinezen en Oosters Korthaar behoren allen tot de Oriëntaalse katten.

Oriëntals hebben een lang, slank en gespierd lichaam.  De poten zijn lang en slank, de achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten en ze staan op kleine, ovalen voetjes.
Ze beschikken over een lange zweepstaart die taps uitloopt in een fijn puntje.
De kop is lang, wigvormig en goed geproportioneerd. Deze katten hebben een erg fijne snuit met een stevige kin.  De nek is eveneens lang en slank.
De oren dienen groot en puntig te zijn en breed aan de basis.
De ogen zijn amandelvormig met een intense, diepblauwe kleur bij de Siamezen en de Balinezen. De oogkleur van de Oosters Korthaar is smaragdgroen.   Ze dienen iets schuin geplaatst te zijn.
De vachtstructuur van de Siamees is kort, fijn en zijdeachtig, zonder ondervacht.
De Balinees beschikt over een halflange, fijne, zijdeachtige, glad aanliggende vacht zonder wollige ondervacht.  Balinezen hebben een mooie pluimstaart.
De glanzende vacht van de Oosters Korthaar is erg kort, heeft een fijne structuur en ligt glad tegen het lichaam aan.

De Foreign White is een geheel witte Siamees/Balinees.  De Foreign White Siamees  is ontstaan door het inkruisen met witte korthaar katten.  Men wou een witte kat bekomen met blauwe ogen die niet doof zou zijn.
Volwassen Foreign Whites mogen geen gekleurde haren hebben.


Witte Oosters Kortharen  kunnen als kitten nog een kopvlek hebben die na verloop van tijd volledig dient te verdwijnen.

Oriëntals hebben een zeer uitgesproken karakter!   Deze katten hebben heel veel aandacht nodig. Indien ze onvoldoende aandacht krijgen, eisen ze deze beslist op!
Eenzame Oriëntals kunnen gedragsstoornissen vertonen zoals onzindelijkheid, het slopen van een deel van de huisraad of ze kunnen extreem luidruchtig zijn.  Fulltime werkende mensen kunnen er beter een tweede, eventueel Oosterse kat bijnemen.
Oriëntals zijn temperamentvol en zeer intelligent.  Ze vertonen interesse in alles en iedereen en kunnen zelfs redelijk goed afgericht worden, daar deze katten maar al te graag in de gunst van het baasje willen raken.

Kortom, Oriëntals zijn edele, buitengewoon mooie, actieve katten waar je niet aan voorbij kunt!  Indien je echter de voorkeur geeft aan een rustige salonkat, kijk dan liever uit naar een ander kattenras.