RASINFO: MAINE COON

De imposante Maine Coon  behoort tot de oudste natuurlijke kattenrassen van Noord-Amerika.  Ze werden vooral aangetroffen in New England, in de staat Maine.   Deze uitstekende jager werd vooral ingezet om de voedselvoorraden te vrijwaarden van knaagdieren.
Reeds in 1825 was de Maine Coon al te zien op de jaarmarkten in New England.  Rond 1900 kwamen de kattenshows in de mode, maar men had meer belangstelling voor de geïmporteerde Perzen en Siamezen.  Er was weinig belangstelling voor de ruige Maine Coon… Begin jaren vijftig echter stichtten Maine Coon fans een club en introduceerden deze kat als volwaardig ras.  Pas in de zeventiger jaren kwamen de Maine Coon-katten ook naar Europa, waar tot dan toe alleen de Noorse Boskatten dit soort katten representeerde.

De Maine Coon is een grote en stevig gebouwde halflanghaarkat.  Zijn lange, gespierde lichaam straalt kracht en robuustheid uit.  Zijn poten zijn stevig, gemiddeld van lengte en ze dienen een rechthoek te vormen met het lichaam.  De voeten zijn rond, groot en hebben pluimpjes tussen de tenen.
De staart dient minstens zo lang te zijn als het lichaam, indien men meet vanaf de aanzet van de staart tot aan de schouderbladen.  De staart is vol en het haar valt soepel naar beneden.
De kop is eerder gemiddeld van lengte met hoge, uitstekende jukbeenderen.  De neus heeft een vierkante snuit.  Het voorhoofd is zacht glooiend.  De Maine Coon heeft een stevige kin, in een verticale lijn met de neus en de bovenlip.
De oren zijn groot en zijn breed aan de basis. Ze staan hoog op de kop, iets naar buiten neigend.  Lynxpluimpjes hebben de voorkeur, maar zijn geen vereiste.  Pluimpjes uit de oren reiken horizontaal tot buiten de oorschelp.
De ogen zijn groot en wijd uit elkaar geplaatst.  Iets ovaal, maar niet amandelvormig. Iedere oogkleur is toegestaan.
De vacht van de Maine Coon dient als natuurlijke regenjas.  De textuur is zijdeachtig. De lengte van de vacht en de dichtheid van de ondervacht kan verschillen van seizoen tot seizoen.

Alle kleuren zijn toegestaan, behalve de (Siamese) pointtekening en de Burmese factoren.

De Maine Coon is een zeer aangename kat in de omgang.  Het is een evenwichtige, goed gehumeurde kat.  Hij is intelligent, vriendelijk en verdraagzaam, zowel tegenover mensen als tegenover andere dieren.  Hij heeft meestal een heel goede band met zijn baasje, zonder opdringerig te zijn.  De Maine Coon leeft graag binnenshuis, zolang er maar voldoende klim- en springmogelijkheden zijn en hij voldoende speelgoed tot zijn beschikking heeft.

Hij heeft graag gezelschap, maar kan ook rustig alleen op zijn slaapplekje liggen.  Wat opvalt aan deze indrukwekkende kat is zijn zacht, fijn stemmetje, dat helemaal niet bij zijn uiterlijk past.
De poezen zijn meestal iets gereserveerder dan de katers. Die zijn eerder aanhankelijk en laten zich graag knuffelen.